De laatste jaren is het bij Nederlanders steeds populairder geworden om een auto te importeren vanuit Duitsland. Het proces is vrij eenvoudig en je kunt je droomwagen voor een aantrekkelijke prijs aankopen. Maar er zijn ook enkele zaken waar je goed op moet letten als je een auto uit Duitsland naar Nederland wilt importeren, hier volgen enkele richtlijnen.

Waarom een Duitse wagen importeren

Er zijn verschillende redenen waarom Nederlanders ervoor kiezen om een Duitse wagen aan te kopen, de belangrijkste reden is omdat de prijzen van auto’s in Duitsland een stuk lager liggen dan in Nederland. Het is ook zo dat in Duitsland de auto’s vaak standaard al erg luxueus zijn uitgerust en je veel gratis extra’s krijgt. Eens de auto in Nederland is ingevoerd, kun je een groot deel van de BPM (de aankoopbelasting op nieuwe auto’s) afschrijven van de belastingen en krijg je dus een flinke som geld terug. Het kan trouwens ook zijn dat jouw droomwagen gewoonweg in Nederland niet te verkrijgen is, maar wel in Duitsland.

De verschillende stappen bij het importeren van een Duitse wagen

Stap 1: De auto waar je van droomt zoeken in Duitsland, deze zoektocht begint meestal op het internet. Er zijn verschillende websites die je kunt gebruiken (mobile.de; autoscout24.de; pkw.de en auto.de). Je wilt natuurlijk de transportkosten naar Nederland zo laag mogelijk houden, daarom kies je best voor een verkoper dicht bij de grens.

Stap 2: Contact opnemen met de auto handelaar of verkoper en een afspraak maken om de auto te bezichtigen en een proefrit te maken. De onderhandelingen over de prijs en de eventuele extra’s beginnen ook in deze fase.

Stap 3: Naar Duitsland gaan om de wagen te bekijken en verder te onderhandelen met de verkoper. Is alles naar wens, dan kun je overgaan tot de aankoop van de wagen. Controleer goed of alle papieren in orde zijn, je hebt een Fahrzeugschein I, Fahrzeugbrief II, EG-übereinstimmungbescheinigung en een recent keuringsbewijs van de TÜV nodig (bron: http://easyimport.nl/auto-importeren-duitsland/).

Stap 4: Transport van de wagen naar Nederland. Ofwel rij je de wagen zelf naar Nederland (let op, je moet hiervoor een tijdelijk kenteken aanvragen voor een importauto), of je huurt een transportfirma in om de auto naar je thuis te brengen.

Stap 5: Eens de auto in Nederland is moet hij door de RDW gekeurd worden en moet je BPM betalen. Als de auto nog een geldige keuring heeft in Duitsland, dan wordt die in Nederland overgenomen en is een volledige APK-keuring niet nodig. Je krijgt nu een kentekenbewijs en je kunt Nederlandse kentekenplaten laten maken voor je nieuwe wagen.

Opmerking: Als je het niet ziet zitten om zelf te onderhandelen en het papierwerk in orde te maken (bijvoorbeeld omwille van de taalbarrière), zijn er gespecialiseerde bedrijven die het volledige proces regelen voor jou. Deze service kost je natuurlijk wel wat extra geld, maar het voordeel is dat je nieuwe wagen met Nederlands kenteken gewoon bij jou aan de deur wordt geleverd.

Valkuilen

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een auto importeert vanuit Duitsland. De ANWB waarschuwt bijvoorbeeld voor gestolen wagens, als de prijs van de wagen echt een stuk lager is dan de Duitse marktwaarde, is dat meestal te mooi om waar te zijn. Ze vragen ook om extra voorzichtig te zijn bij de aankoop van tweedehands auto’s want het is niet altijd mogelijk om de geschiedenis van de auto na te gaan en je hebt geen zekerheid over de tellerstanden zoals in Nederland.